Cultural Centre in Beaumont, Hague – A Symbiosis of Juxtaposition

- in LIBRARIES & UNIVERSITIES
351

From the architect: Building a cultural space in Beaumont-Hague, in Cotentin, means to integrate an architectural project that takes benefits from the landscape qualities of this piece of peninsula.

The design concept rests on a fundamentally parallelogram shape.  The cultural space is a compact block 43m large and 11m high. Marin + Trottin Architects appreciate the changing play of the facade, alternating presence and lightness. From the outside, the hall resembles a massive block. Inside, exposed concrete alternates with black metal panels.

The facades are determined primarily by vertical axes, creating a dignified, almost monumental character. The glass facade clothes the centre in a constantly changing shell, at times mirroring its surroundings, at times allowing a look inside. Observers are offered an interplay of reflection and transparency. But the true highlight is a cut into the middle of the edifice. They are “digging” a covered pathway enlarged on the West angle of the ground floor to mark the entrance of the building.

The red, triangular metal panels form the heart of the centre represents the lobby. This functions as a central, unifying place that connects all the various functional areas. To a certain extent, the lobby divides the building.

The unique perforation of the panelling regulates the acoustics by absorbing excess sound. The top is made of EFTE membranes, which influence the interior climate and allow as much daylight as possible into the public area. In the evening, the effect is reversed: light shines out.

The area to the left of the lobby is home to a music school and various general rooms. The music school nearby the diffusion hall allows artists and students to meet and play music together. Diversity of programs is a will to provide shared moments between users. On the top floor, there is a public dance hall which gives onto a rooftop terrace. From the public space, associations activities are clearly readable to assert their influence. Furthermore, the upper storey accommodates clubrooms and private art studios.

Cultural_Centre_in_Beaumont-1

Cultural_Centre_in_Beaumont-1-1

Cultural_Centre_in_Beaumont-2

Cultural_Centre_in_Beaumont-3

Cultural_Centre_in_Beaumont-4

Cultural_Centre_in_Beaumont-5

Cultural_Centre_in_Beaumont-6

Cultural_Centre_in_Beaumont-7

Cultural_Centre_in_Beaumont-8

Cultural_Centre_in_Beaumont-9

Cultural_Centre_in_Beaumont-10

Cultural_Centre_in_Beaumont-11

Cultural_Centre_in_Beaumont-12

Cultural_Centre_in_Beaumont-13

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *