The Observatory of Light

- in CULTURAL BUILDINGS, EXTERIOR DESIGN, OFFICE BUILDINGS
291

Daniel Buren a french artist, work on Frank Gehry’s Fondation Louis Vuitton building – arts centre in Paris’ Jardin d’Acclimatation.. The installation named “The Observatory of Light,” is installed across the building’s 12 glass “sails,” formed of 3,600 pieces of glass, which Buren has covered with colored filters in 13 different hues punctuated by alternating white and blank stripes.

The Fondation Louis Vuitton was completed in 2014, and was designed by the architect Frank Gehry. It is made up of 11 exhibition galleries that each accommodate a permanent collection of contemporary art. Also it has auditorium with 350 seat, meeting and events spaces, and education facilities.

The colourful pieces in “The Observatory of Light”  have been arranged like formation in a chequerboard. It have been applied to both the inside and outside of the building’s glass facades and creating a kaleidoscopic effect that changes depending on the time of day and the season.

Daniel Buren has become well known for applying stripes in varying colors, sizes and materials to assorted objects and environments. Red, orange, yellow, blue and green radiate and mix on the white walls of the structure especially when there is some sunshine.

Bernard Arnault, the president of the Fondation Louis Vuitton, said: “Daniel Buren work responds magnificently to the architecture, in line with his approach, going back to the 1970s, that sees a coming together of colors, transparency, and light.”
the-observatory-of-light_2

the-observatory-of-light_3

the-observatory-of-light_4

the-observatory-of-light_5

the-observatory-of-light_6

the-observatory-of-light_7

the-observatory-of-light_8

the-observatory-of-light_9

the-observatory-of-light_10

the-observatory-of-light_11

the-observatory-of-light_12

the-observatory-of-light_13

the-observatory-of-light_14

Facebook Comments